zo werkt hetsessieproces

Beeldende therapie werkt zo
Bij beeldende therapie praat en werk je actief aan je problemen. Je leert en ontdekt door te doen en door te ervaren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van beeldende materialen zoals teken- en schildermaterialen, klei, hout, steen en textiel. Met deze materialen wordt gewerkt aan thema's, opdrachten, geleide fantasie, verhalen en (spel)oefeningen. Daarbij is ruimte om te experimenteren en te spelen met de mogelijkheden die het materiaal of de oefening jou biedt.

Het werken met materialen en thema's stimuleert je creativiteit, en hiermee wordt een veranderingsproces op gang gebracht in je emoties, gedachten en gedrag. Het woord ‘creativiteit’ betekend letterlijk: ‘vormgeven aan iets nieuws’. Je gaat in beeldende therapie op zoek naar jouw persoonlijke creativiteit om je leven op een nieuwe manier vorm te geven.

De manier waarop je met de materialen omgaat en wat je er mee uitdrukt, zegt iets over jou. Wat je bezighoudt wordt door het werken met je zintuigen zichtbaar en voelbaar. Dit kan spannend zijn en soms gevoelens oproepen die zijn weggestopt. Maar het feit dat je het in beeld zet, het gevoel aandacht en ruimte geeft is helend. Je hoeft het niet te fixen, te begrijpen, te weten hoe en waarom. Achteraf bespreken van je ervaring en wat zichtbaar is geworden, geeft je de mogelijkheid om met hulp van de therapeut grip te krijgen op je problemen. Je leert hierbij verbanden te leggen tussen de ervaring die je opdoet in therapie en je gevoelens, gedachten, herinneringen, toekomstverwachtingen en contacten met anderen in het dagelijks leven. Dit inzicht maakt het gemakkelijker om je problemen los te laten. Hierdoor ontstaat ruimte voor iets nieuws en uiteindelijk voor evenwicht.

Hoe dat er concreet uit ziet wordt bij iedere zitting afgestemd op jou, je wensen en het therapieproces. Je hoeft niet ‘creatief’ of een kunstenaar te zijn om deze therapievorm te doen, het is voor iedereen geschikt. Het gaat niet om het maken van mooie dingen, maar om de ervaring, de inzichten die het je biedt, en het leerproces. Deze vorm van therapie kun je individueel volgen of in een groep en kan gecombineerd worden met andere (psycho)therapieën.

Zo ziet een therapiesessie er uit
De duur van een therapiezitting voor individuele volwassenen is 60 minuten, voor groepen en gezinnen 90 minuten. Na binnenkomst praten we kort over hoe het op dat moment met je gaat. Afhankelijk van eerder gestelde doelen overleggen we wat je gaat doen dat uur. Het kan zijn dat de therapeut een opdracht of thema aanbiedt, of jij komt zelf met een plan. Er is een breed assortiment van materialen aanwezig om mee te werken. Er is een half uur tot drie kwartier de tijd om beeldend te werken. We sluiten af met een nabespreking, wat de gelegenheid biedt om te vertellen wat je vandaag ervaren hebt, of om vragen te stellen. Ook bespreken we wat je van deze ervaring wilt meenemen naar de volgende keer en in je dagelijks leven.

Zo ziet een therapieproces er uit
Na een kennismaking, intake en eventuele diagnostische observatietests, maken we samen een behandelplan. Hierin worden opgenomen: jouw hulpvraag, wensen en doelen die binnen de mogelijkheden van Praktijk Bloei te behalen zijn. Ook het te verwachten traject wordt beschreven. Je krijgt hiervan een schriftelijk verslag.

Als je geen ervaring hebt met beeldende therapie, geeft de therapeut je in de startfase graag een aantal opdrachten met diverse materialen en werkwijzen, om zo te ontdekken wat bij jou past. In deze opdrachten kom je thema's tegen waarbij je jezelf onderzoekt en waarbij je je problemen maar ook je krachten definieert. Deze fase omvat gemiddeld drie zittingen, en wordt afgerond met een schriftelijk verslag. Hierna plannen we een eerste bespreking om het behandelplan vast of bij te stellen. Vaak merk je dat deze eerste fase ook nodig is om te wennen aan ‘in therapie zijn’. Het tijd nemen voor jezelf kost energie. Neem hiervoor ook thuis tijd en rust, om dat wat innerlijk los komt te kunnen laten bezinken. Het bijhouden van een dagboek met bijvoorbeeld tekst en tekeningen kan hierbij een goede ondersteuning zijn. Het helpt je om door de weken heen de rode draad te blijven zien en je therapieproces toe te passen in je dagelijks leven. Bovendien is het prettig om ter voorbereiding op een evaluatiemoment terug te kunnen kijken en lezen over de afgelopen periode.

In de hoofdfase van de therapie ligt de focus op je hulpvraag en de gestelde doelen. Hoe dit in zijn werk gaat is voor iedere deelnemer anders. Het is een persoonlijk proces, waar soms ook niet veel over te zeggen valt. Het gebeurt in de ervaring. Voor sommigen zit dit in individueel thematisch werken, voor anderen in samen oefenen. Om je toch een indruk te geven hieronder wat ervaringen van deelnemers uit de hoofdfase van hun therapie:
"Iets weggeven hoort typisch bij mij, dat is mijn kracht. Het was een hele ervaring om iets voor mezelf te maken. Ik maakte met veel zorg en betrokkenheid een cadeau dat vooral mooi moest zijn, want... ik ben het waard." (vrouw van 45 jaar met depressieve klachten)

"In een groep vind ik het moeilijk om echt mezelf te laten zien en te zeggen wat ik wil. In oefeningen waarbij we samen gingen schilderen heb ik spelenderwijs geleerd hoe ik mijn grenzen kan aangeven in contact met anderen. Door nieuw materiaal te onderzoeken heb ik ontdekt wat bij mij past." (vrouw van 29 jaar met fobische klachten)

"Eigenlijk voelde ik helemaal niets. Totdat de therapeut mij vroeg om dit in beeld te brengen. Door het verbeelden van wat mij is aangedaan kon ik mijn gevoel serieus nemen en aan de buitenwereld laten zien hoe angstig ik mij had gevoeld." (man van 23 jaar met een traumatische ervaring)

In de afrondingsfase is het tijd om afscheid te nemen van dat wat je achter je wilt laten. Dat kunnen gedachtenpatronen zijn of bepaalde dingen die je doet in je leven. In het geval van rouwverwerking neem je afscheid van iets of iemand waar je veel van houdt. Hoewel dit verdrie- tig kan zijn, zal het ook goed voelen. Het zal ruimte maken voor iets nieuws. Iets wat goed en inspirerend is voor jou, en waar je mee verder kunt in je leven.


naar bovennaar volgende pagina